Jumaat, 3 Februari 2012

Selasa, 1 Januari 2008

Antioksidan Daripada Makanan

Makanlah seboleh-bolehnya makanan yang hampir serupa dengan alam semula jadi di tempat tinggal kita. Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah hampir dengan diri kita dan memberi perlindungan yang luas mengikut kesesuaian tempat tinggal kita. Kita yang tinggal di kawasan beriklim khatulistiwa secara tegasnya disarankan memakan buah-buahan tropika seperti betik, jambu, belimbing, nanas dan sebagainya. Buah-buahan ini mestilah segar dan tidak diperam atau diawetkan. Masak di tangkai seperti buah durian adalah anugerah buah yang kaya denga zat mineral tetapi jangan lupa bahawa bahan antioksidan banyak terletak di kulitnya yang pada mulanya bersatu dengan tangkainya. Seumpama sebiji cili yang penawarnya terletak pada tangkainya.

Walau bagaimnapun, sumber antioksidan yang paling baik ialah sayur-sayuran dan buah-buahan.

Apakah warna di dalam pemakanan anda?


MerahTomato, tembikai atau sesuatu yang berwarna merah mengandungi likoena dan boleh melindungi kita daripada kanser darah, kanser usus dan baikuntuk rawatan hati dan kulit.

BOrenMengandungi Beta-Kerotena seperti lobak baik untuk meneutalkan asid berlebihan di dalam darah malah meningkatkan tahap kesabaran.


Oren -Kuning Oren, limau, pic, nanas sebagai pelindung sel yang mujarab atau sebaliknya memecah kansel-sel darah jika berlebihan.


Oren -HijauBayam, kobis, kacang hijau, jagung kuning mengandungi lutein yang mungkin dapat melindungi penglihatan. Tetapi makanan ini tidak boleh diambil terlalu banyak kerana kandungan protein yang tinggi.


HijauSayuran hijau mengandungi sulforatena isotiosinat, hablur indola yang merupakan penentang-penentang kanser yang mujarab kerana dapat meningkatkan kandungan oksigen di dalam darah.


Putih -HijauBawang putih, bawang, kucai, daun bawang mendandungi sebatian sulfur (belerang) yang dapat melindungi DNA dan seterusnya asparagus, kacang, daun saderi mengandungi antioksidan flavonoid yang melindungi membran sel.


Anda hendaklah berhati-hati ketika mengambil penambah makanan berkhasiat. Adalah lebih selamat mengambil pemakanan berkhasiat yang segar kerana amaun antioksidan di dalamnya belum rosak dan cukup besar dan mencukupi kerana tidak akan bersifat toksik walaupun diambil secara berterusan dalam jangka masa panjang.

Selenium dan zink sebagai antioksidan di dalam Habbatus Sauda'

Selenium merupakan bahan yang sangat membantu melindungi penyakit jantung dan kanser yang bertindak sebagai penawar lembut dan anti kebengkakan. Zink terlibat dalam lebih 90 reaksi anzim dalam badan kita.
Ini termasuklah enzim-enzim yang mengeluarkan dan mempebaiki DNA. Zink terbukti dapat meningkatkan tindakbalas imun dan ia juga mencegah daripada berlakunya berbagai penyakit yang serius.

Perlu diingat bahawa penyakit yang sudah tercipta dan tersedia ada di dalam tubuh kita dan sepatutnya dapat dicegah adalah lebih berbahaya dan sukar diubati barbanding penyakit mendatang secara akut atau seraangan secara tiba-tiba disebabkan faktor alahan.
Semoga anda bergembira dengan maklumat yang diberikan. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Colour Vibration Therapy untuk merawat sebarang jenis penyakit termasuk yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh yang merangkumi peringkat spiritual, mental, emosi dan fizikal, sila hubungi saya. Saya sedia ikhtiar dengan sedaya upaya membantu walau di mana anda berada, Insya Allah.

Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Colour Vibration Therapy CVT

No 14 Lebuh Wira Jaya, Taman Rapat Setia Baru,
31350 Ipoh, Perak
ariffaizal6@yahoo.com.my
Sila hubungi saya 012-4008972
012-4008972 (Dr. Ariffaizal)

sila klik butang di bawah sekarang untuk Yahoo! Messenger


Atau anda boleh hubungi rangkaian Colour Vibration Therapy
012-4009843 (Dr. Aishah - Ipoh)
012-6646433 (Dr. Rosman - Rawang)
012-4996911 (Pn. Sara - Pulau Pinang)
012-6357384 (Pn. Siti Hasliza - Melaka)
012-2907125 (Pn. Norsalnizah - Jalan Duta, KL)

Isnin, 31 Disember 2007

Petua Saintifik Antioksidan

Perangkaan yang memeranjatkan, malah menggerunkan bahawa penyelidik menganggarkan 80% hingga 90% daripada semua penyakit degeneratif melibatkan radikal bebas. Maka jawapannya radikal bebas amat sensitif malah amat drastik berinteraksi secara semula jadi memerlukan elektron bagi memegang molekuk-molekul oksigen supaya menjadi pelindung malah perisai yang amat kebal kepada kemusnahan sel.

Jangan memasak makanan secara memanggangnya dengan pemanggang asap sehingga hangus. Karsinogen yang dikeluarkan dalam proses ini akan menghisap antioksidan semula jadi yang amat berharga di dalam tubuh anda.
Memanggang menghasilkan bahan karsinogen
Paras antioksidan (anti oxidant) yang tinggi adalah selamat berbanding paras gula, asid dan kolestrol yang perlu diberi kawalan keseimbangan semulajadi.

Antioksidan secara semula jadi telah wujud di dalam tubuh badan kita dan ia selalu dihisap oleh pemakanan yang;
  • mengandungi pengawetan nitrat dan nitrit
  • minyak masak yang dihidrogenkan menjadi asid lemak yang lain (minyak trans)
  • mengandungi terlalu tinggi bahan penambah gentian bersama dalam pemakanan kerana gentian menggerakkan antioksidan bertindak lebih cekap di dalam sistem penghadaman sebelum ia sempat dihadam.
Fiber pisang amat kasarJangan mengambil makanan yang terlalu tinggi kandungan gentian / fiber semasa selepas makan. Gentian akan menggerakkan antioksidan menerusi sistem pencernaan pada bahagian usus sebelum sempat ia diserapkan seperti buah ciku.
"Saya tidak menafikan penyelidikan vitamin dan mineral perlu dipertingkatkan. Tetapi anda jangan pula menafikan kehebatan luar biasa 'Habbatus Sauda' yang cukup lengkap dan unik malah menjadi unsur pemakanan yang paling kompleks dan disifatkan sangat ajaib daripada berbagai sudut keistimewaan nutrien yang sempurna" - Prof Emeritus Dr. Sir Norhisham Wahab.
Makanan kacang soya yang sederhana mengandungi elimen yang dikenali sebagai genistein memberi perlindungan terhadap kanser prostat dan kanser payudara dan juga menurunkan paras kolestrol tetapi jika diambil secara berlebihan tidak syak lagi ia adalah penumbang yang besar terhadap segala jenis kanser.
Soya paling mudah teroksida
Antioksidan secara relatif adalah tidak toksik walaupun diambil dengan dos-dos farmakologi dalam jangka masa panjang.
Diet yang buruk seperti mengambil terlalu banyak makanan yang mempunyai lemak tepu yang tinggi hanya akan menyebabkan sel-sel semakin tidak dapat mengawal diri sendiri. Pengambilan alkohol (arak, wine) sebenarnya telah dikenalpasti sebagai satu tabiat yang buruk kerana ia merupakan minuman yang terlalu banyak kandungan jisim iaitu lebih daripada 1500 jenis. Jisim-jisim di dalam alkohol ini sebenarnya bertindak sebagai penindas imun dan merangsang radikal bebas yang jahat dan sentiasa menunggu kehadiran jisim-jisim berat ini.
Lemak tepu
Semoga anda bergembira dengan maklumat yang diberikan. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Colour Vibration Therapy untuk merawat sebarang jenis penyakit termasuk yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh yang merangkumi peringkat spiritual, mental, emosi dan fizikal, sila hubungi saya. Saya sedia ikhtiar dengan sedaya upaya membantu walau di mana anda berada, Insya Allah.

Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Colour Vibration Therapy CVT

No 14 Lebuh Wira Jaya, Taman Rapat Setia Baru,
31350 Ipoh, Perak
ariffaizal6@yahoo.com.my
Sila hubungi saya 012-4008972
012-4008972 (Dr. Ariffaizal)

sila klik butang di bawah sekarang untuk Yahoo! Messenger


Atau anda boleh hubungi rangkaian Colour Vibration Therapy
012-4009843 (Dr. Aishah - Ipoh)
012-6646433 (Dr. Rosman - Rawang)
012-4996911 (Pn. Sara - Pulau Pinang)
012-6357384 (Pn. Siti Hasliza - Melaka)
012-2907125 (Pn. Norsalnizah - Jalan Duta, KL)

Sabtu, 29 Disember 2007

Formula Seri Wajah Antioksidan

Antioksidan yang terbaik hendaklah yang bersifat alkali dan tidak masam. Memang benar ramai yang mengeluarkan teori antioksidan, malah ia diperakui. Tetapi malangnya, teori hanya tinggal teori kerana hanya sedikit sahaja yang berjaya menemui antioksidan bersifat alkali. Dalam Colour Vibration Therapy, formula ini dapat dihasilkan dengan cara yang mudah iaitu bahan yang bersifat alkali dibeamkan dengan gelombang elektron yang akan bertindak sebagai antioksidan. Maka terhasilkan antioksidan yang bersifat alkali. Mungkin nampak remeh, tetapi apabila diuji berkali-kali, ternyata ia tetap bertindak sebagai antioksidan yang amat stabil.

Teknology Elektron

Fakta saintifik tidak lagi dapat menolak bahawa teknologi elektron adalah diperlukan bagi mengimbangi tenaga hayat sel. Sebenarnya sel-sel menyerap sesama sendiri kerana mengalami ketempangan elektron untuk memegang kukuh binaan molekul oksigen. Keadaan ini menyebabkan berlakunya ‘rompakan’ untuk mendapatkan elektron bagi menstabilkan aktiviti sel tetapi boleh menimbulkan masalah kerana electron semakin berkurangan. Elektron seumpama nadi yang perlu ada di sekeliling atom-atom oksigen untuk meneruskan kehidupan.
Cara antioksidan bertindak
Walaupun satu ketika dahulu nutrien-nutrien antioksidan boleh memainkan peranan yang amat besar dalam mencegah beberapa penyakit yang berkaitan sel-sel darah.

Tetapi nutrien yang paling efektif bertindak ajaib iaitu Habbatus Sauda’ (Black seed) didapati lebih aktif berkali-kali lebih hebat apabila dirakamkan dengan gelombang elektron. Habbatus Sauda’ diberi pasangan dengan bunga Saffron sebagai kombinasi yang paling ideal khususnya untuk kaum wanita yang dapat berkongsi formula bagi mencapai tujuan dan faedah yang tersendiri.

Antioksidan yang dirumus dalam bentuk minyak esensial pelbagai herba adalah lebih efektif untuk bertindak merangsang enzim-enzim di bahagian pencernaan. Bagi mereka yang terlalu gemuk antioksidan yang bersifat membakar lemak amat membantu di dalam mengurangkan badan yang berlebihan.

Bagi yang terlalu kurus pula adalah tidak digalakkan kerana ia tidak membantu untuk membentuk otot malah akan semakin kurus.

Antioksidan yang berkesan
  1. Antioksidan mesti dapat menyingkirkan gas di dalam perut dengan cepat.
  2. Dapat meningkatkan selera makan.
  3. Dapat membakar lemak di bahagian kedutan jika disapu pada permukaan kulit yang bermasalah.
  4. Dapat merawat semula penyakit yang berpunca daripada alahan-alahan pemakanan yang tidak disedari yang sebenarnya sangat mengancam kesihatan individu.
  5. Antioksidan dapat mengatasi kesan-kesan gastrik apabila perut kosong jika lewat mengambil makanan.
  6. Mampu menukar dengan cepat segala makanan yang dimakan menjadi zat-zat yang diperlukan tubuh dan kita akan terelak daripada berbagai penyakit yang berpunca daripada kekurangan zat-zat tertentu.
Antioksidan dapat meningkatkan kadar hormon bagi berat badan yang merosot akibat tubuh menjadi seumpama tanah yang tidak dibaja dan ini amat mempengaruhi bahagian reproduktif lelaki dan wanita. Atau berat badan yang meningkat secara keterlaluan bagi wanita selepas bersalin kerana kadar hormon kesuburan begitu teruja ketika ibu-ibu mengambil makanan yang berlebihan semasa mengandungkan bayi mereka.

Kaum ibu amat ditekankan mengambil makanan yang terlalu banyak zat secara berlebihan namun akhirnya sisa-sisa makanan memberi kesan toksik yang menghodohkan beberapa bahagian tubuh.

Cara penggunaan:
1. Ambil beberapa titik dan letakkan pada lidah sebelum dan selepas makan. Boleh juga dimasukkan beberapa titik ke dalam air sejuk.
2. Boleh dijadikan amalan 3 hingga 5 kali sehari untuk menjaga berat badan dan merawat sistem penghadaman.
Antioksidan dan sistem penghadaman amat berkait rapat di antara satu sama lain. Sesuai dengan pepatah ‘perut adalah tempat tersembunyi’ yang boleh mewujudkan berbagai jenis penyakit.
Seri Wajah Antioksidan
Gelombang Elektron

Frekuensi potensi rakaman energi gelombang elektron sebenarnya akan memberi kepantasan kepada seluruh sistem tubuh kita yang bekerja melalui aliran darah.

Rakaman tenaga dalam kelajuan gelombang terpantas ini tidak akan memberi ruang masa kepada segala jenis bakteria untuk menjadi lebih pantas daripadanya.

Teori ini amat meyakinkan kerana bakteria tidak mampu memintas, menceroboh atau melalukan sebarang keganasan di dalam sel-sel darah kita.

Rakaman gelombang dalam frekuensi elektron ini akan membina keimunan yang paling semula jadi malah akan menjadi penentang kepada virus-virus yang luar biasa daripada keturunan streps yang berbahaya. Tambahan pula generasi akan datang mempunyai sistem keimunan yang sangat rapuh sehingga ubatan antibiotik tidak lagi berkesan malah dengan mudah ditentang oleh bakteria.

Kuman-kuman pada hari ini semakin digeruni seperti virus ‘SARS’ yang menyaksikan satu kemunculan mikroorganisma (‘SUPER KUMAN’) yang luar biasa berbisa dan ganas.
Frekuensi elektron dengan kepantasan masa melalui kaedah rakaman gelombang bunyi akan menggetarkan ubat-ubat lebih aktif untuk menentang ‘Super Kuman’.

Makrofaj (sel di antara tisu-tisu) yang aktif dapat dipercepatkan pergerakannya melalui kelajuan yang lebih tinggi menerusi teknologi ini.

Dengan teknologi ini pasukan sel-sel T akan melalui proses kenalpastian diri sendiri dengan pantas dan tiada satu pencerobohan yang dapat berlaku kerana tiada lagi peruntukan masa untuknya mencuba sesuatu di luar kawalannya.

Diet yang buruk seperti mengambil terlalu banyak makanan yang mempunyai lemak tepu yang tinggi hanya akan menyebabkan sel-sel semakin tidak dapat mengawal diri sendiri.

Pengambilan alkohol (arak, wain) sebenarnya telah dikenalpasti sebagai satu tabiat yang buruk kerana ia merupakan minuman yang terlalu banyak kandungan jisim iaitu lebih daripada 1500 jenis.

Jisim-jisim di dalam alkohol ini sebenarnya bertindak sebagai penindas imun dan merangsang radikal bebas yang jahat dan sentiasa menunggu kehadiran jisim-jisim berat ini.

Aromatherapy Seri Wajah dan Seri Wajah Antioksidan

Jika Seri Wajah bertindak merawat kerohanian (masa) seseorang, maka Seri Wajah Antioksidan bertindak merawat jasmaniah (jisim/fizikal) seseorang.

Lima Elimen
Gabungan 5 jenis minyak esensial herba seperti Habbatus Sauda, Black Pepper, Peppermint, Ginger dan Kulit Kayu Manis amat sesuai kepada diet antioksidan masyarakat Asia. Antioksidan dalam bentuk cecair ini dirakam dengan teknologi elektron dapat menentang radikal bebas yang menguasai bahagian usus dan menghalang usus membersihkan lebihan gas dan asid yang bersifat toksid malah akhirnya membentuk radikal bebas yang merbahaya.

Tiada ulasan: