Selasa, 14 Ogos 2007
Petua Pengambilan Pemakanan
Tanggapan yang betul tentang makanan dan
kesihatan ialah semakin kurang anda makan, maka semakin sihat tubuh
badan anda. Jika anda mengalami sesuatu penyakit, jangan cari apa yang
perlu dimakan untuk memulihkan penyakit, tetapi carilah apa yang anda
selalu makan sebagai punca penyakit.
Sekarang
ini telah banyak kecelaruan terhadap sesuatu nasihat dan anjuran
pengambilan makanan. Jika anda berpeluang berkawan dengan mereka yang
mendakwa pakar pemakanan, cuba perhatikan diri mereka, mereka sendiri
tidak dapat merealisasikan teori yang diperjuangkan. Kadang kala ada di
antara mereka kelihatan perutnya buncit, kadang kala ototnya lembik dan
kadang kala mukanya berjerawat, ada juga yang jiwanya tertekan. Mereka
juga tidak yakin dengan apa yang mereka katakan kerana apabila
dihidangkan, mereka akan makan juga apa yang mereka dakwa "tidak boleh
makan". Mungkin teori yang diuji secara makmal di luar tubuh manusia
(yang turut mengandungi kuasa akal dan roh) menemui teori tertentu
mengenai nutrisi, tetapi mengapa dalam kes tertentu pengambilanya tidak
mujarab malah mendatangkan kesan sampingan.
Terdapat
juga teknik penyediaan makanan yang dianggap mampu menghasilkan nutrien
dengan baik, tetapi sebenarnya mendatangkan mudarat seperti memerah
limau di atas daging atau minum jika tercekik atau pemekatan sesuatu
bahan makanan. Ada juga sesuatu makanan yang sepatutnya dimakan tetapi
dilarang, dan yang sepatutnya dihindari, tetapi digalakkan. Contohnya
minuman ais sepatutnya perlu diambil dengan kerap dan makan berfiber
kasar seperti pisang sepatutnya dielakkan, tetapi sebaliknya pula yang
berlaku.
Dalam
dunia perubatan klasik (allopathic medicine), apabila wujud sesuatu
penyakit, mereka akan membuat kajian terhadap bahan yang terlebih atau
terkurang dalam darah. Contohnya pesakit diabitis, didapati kandungan
gula dalam darah berlebihan, maka dinasihatkan agar mengurangkan gula.
Atau bagi pesakit yang mengalami tekanan darah rendah, mereka
dinasihatkan agar mengambil bayam atau kerang. Atau jika seseorang yang
mengalami kolestrol tinggi, pesakit akan dinasihatkan untuk memerah
limau di atas daging yang ingin dimakan.
Memang tidak dapat dinafikan bahawa apabila sesuatu penyakit terjadi, didapati pesakit mengalami kekurang sesuatu zat makanan. Tetapi ini bukanlah bermaksud pesakit perlu mengambil dengan banyak makanan yang dianggap memiliki sesuatu zat. Sepatutnya nutrient yang berkurang hendaklah disukat kadar yang kurang serta kadar yang perlu diambil. Namun begitu, pengambilan nutrient semata-mata bukanlah penyelesaian kepada kekurangan neutrean dalam badan kerana jumlah neutrean dipengaruhi oleh faktor kemampuan tubuh untuk memproses, mencerna dan menggunakan nutrient yang diambil. Selagi organ dan sistem tubuh tidak mampu memproses nutrient, pengambilannya hanya akan memburukkan lagi keadaan. Organ akan terbeban, nutrient akan disimpan dalam bentuk asid lemak dan urik asid, batu karang akan terbentuk di buah pinggang dan sebagainya.
Lebih
malang lagi bagi sesetengah makanan, walaupun terdapat sesuatu
nutrient, namun dalam satu makan yang sama terdapat juga bahan yang
tidak diperlukan oleh tubuh. Contohnya walaupun susu mengandungi banyak
kalsium, tetapi susu juga mengandungi banyak protein yang akan
membebankan hati dan buah pinggang .
Post
ini akan mendedahkan kajian sebenar mengenai petua pemakanan
berdasarkan konsep ilmu Colour Vibration Therapy. Kajian ini bukanlah
sesuatu yang kontraversi memandangkan terdapat banyak pembuktian
terhadap kesan pemulihan dan pengurangan simptom sesuatu penyakit.
Berikut ialah ringkasan pengenai sesuatu nutrient atau makanan serta kesan pengambilannya.
PROTEIN | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Protein tinggi seperti kobis, taugeh | Sakit belakang hilang | Mata kabur, |
Mengambil makanan daging tinggi protein yang banyak seperti daging ayam, kuning telur | Badan sasa | Gatal kulit, kulit sensitif, berjerawat |
Protein tinggi daripada soya seperti susu soya, tauhu, tau fu fa, tempe, kicap soya asli | Cergas sementara | Sakit kepala, tekak loya |
Protein tinggi daripada susu tinggi protein atau susu awal lembu atau susu IGGPlus | Badan sasa, hilang sakit belakang, mengurangkan simtpom kencing manis | Mata silau, mudah demam secara tiba-tiba, masalah berkaitan buah pinggang, prostat dan masalah kencing |
Protein teroksida daripada ikan yang diproses menjadi keropok dan fish ballatau fish cake | Tinggi IQ | Trouma yang sukardilupakan. Prostat terganggu, masalah berkaitan kencing |
Protein tepu iaitu protein yang disalut kolestrol seperti makanan yang diperah limau, keropok lekor | Tinggi IQ | Strok, koma, sebu atau angin, prostat terganggu, masalah berkaitan kencing |
Semua
makanan tinggi protein akan menyebabkan seseorang diserang demam secara
tiba-tiba, seperti demam urat, demam panas, demam denggi dan
sebagainya. Kesan terhadap kanak-kanak ialah masalah kekurangan EQ
dengan tanda seperti degil, keras kepala lurus bendul, belajar dengan
keputusan kecemerlangan yang tidak seimbang contohnya keputusan
peperiksaan seperti 3A, 1 B, 1C untuk UPSR atau 5A, 2B, 2C untuk PMR.
Tidak sepatutnya keputusan C untuk pelajar yang bijak dan tinggi EQ nya.
| ||
MAKANAN TAMBAHAN | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Makanan tinggi zat seperti spirulina dan multivitamin | Menghilangkan simptom kencing manis. Memberi kecergasa sementara. Mencegah jangkitan penyakit (tidak dapat dibuktikan secara saintifik) | Gangguan spiritual, kelesuan, kesan seperti urik asid, kesan seperti makanan tinggi protein |
VitaminC | Mencegah jangkitanpenyakit (tidak dapat dibuktikan secara saintifik) | Usus berdarah, melemahkan buah pinggang akibat batu karang |
LOGAM BERAT | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Logam berat daripada bayam, mengkudu, kerang, hati | Pelupa, tekanan darahtinggi | |
Logam berat atau makanan berat zat seperti herba yang dipekatkan atau kopi campuran herba | Pelupa, keliru, mudah mengantuk, tekanan darah tinggi | |
Logamberat daripada kulit ikan yang ciri-cirinya licin danhitam seperti ikan keli, dan semua bahagian kepala ikan (walaupun ikantersebut kulitnya kasar dan cerah) | Pelupa, keliru | |
Logam
berat jugaboleh didapati daripada bahan kimia seperti cat, peluntur,
cat anti melekat di kuali atau periuk. Dalam bentuk air, ia boleh
didapati di dalam air bertakung yang terjemur di bawah cahaya matahari
dan sumber air tidak mengalir. Antara contohnya ialah air yang telah
lama disimpan, air telaga yang disekitarnya tercemar dan sungai yang
dicemari bahan buangan industri
| ||
URIK ASID | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Urik asid daripada makanan berwarna kuning dan masam seperti buah yang telah lama dipetik, jeruk, cuka, makanan yang diperam. | Gout, sendi tulang, kencing manis | |
Urik asid daripada yis yang digunakan untuk menghasilkan roti dan donat. | Gout, perasaan tertekan | |
Urik asid daripada daging ayam bandar terutama bahagian kulitnya. | Gout, sendi tulang | |
Urik asid daripada kopi dan teh yang diambil berlebihan | Gout, sendi tulang, tekanan perasaan, kekeliruan | |
Minuman bergas dan minuman berjenama Nescefe | Gout, jantung, berdebar,sendi tulang, perasaan tertekan | |
Semua protein, kolestrol tepu, perasa, perawana dan pengoksidaan makanan akan menghasilkan urik asid | ||
KOLESTROL TEPU | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Kolestrol tepu seperti sotong, udang, ketam, kerang, siput, perut, hati, serangga seperti belalang atau protein serangga | Kekenyangan | Buah pinggang lemah, masalah kencing, prostat, antibodi lemah, resdung, alergi |
Kolestrol daripada minyak masak berasaskan tumbuhan seperti minyak soya, minyak kelapa sawit, minyak jagung (kecuali minyak bunga matahari, minyak kelapa dan minyak zaitun) | Jantung, mata kabur, tekanan darah tinggi | |
Kolestrol daripada daging lembu terutama daging berger dan diproses hingga teroksida seperti bakso | Strok, koma, tekanan darah tinggi | |
Semua
kolestrol adalah ikatan protein dengan hidrogen. Kolesrol tepu ialah
ikatan yang dicantumkan dengan asid amino seperti vitamin C. Kesan
kolesrtol tepu juga menya mai dengan kesan pengambilan protein
| ||
TUMBUHAN MISTERI | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Tumbuhan pengurai (atau pengguna ketiga dalam rantaianmakanan) seperti cendawan atau kulat contohn ya seperti lingzhi ataugano atau pelbagai cendawan atau kulat yang dijadikan sayur | Mengurangkan aktiviti kanser, cergas sementara | Kelesuan yang amat sangat kerana tenaga diserap |
KIMIA DALAM MAKANAN | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Makananyang diletakkan perasa monosodiom glitumat MSG seperti makanan ringan dan makanan segera | Kesan seperti urik asid, kesan seperti protein tinggi dan kolestrol tepu | |
Makanan yang diletakkan perasa pedas | Usus berdarah | |
Makanan yang diletakkan perwarna seperti sirap dan mee kuning | Masalah buah pinggang, masalah kencing, masalah kelenjar prostat | |
Makanan yang diletakkan penahan seperti buah mata kucing, buah longan | Alergi, masalah penyakit kulit, kesan seperti urik asid | |
Makan yang dihasilkan secara kimia seperti kopi berjenama Nescafe | Gout, kesan seperti urik asid, tekana perasaan | |
BUNGKUSAN BERTOKSIK /BERADIASI | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan_Sampingan |
Makanan yang dibungkuskan di dalam bekas bertoksik seperti polisterin dan botol plastik air mineral | Cirit-birit, gangguan hormon terutama kelenjar pitutari | |
Minuman yang dibungkuskan di dalam tetra pak seperti minuman kotak tarutama susu kotak kerana bungkusan boleh ditembusi bakteria | Cirit-birit | |
Makanan dalam tin yang distrilkan dengan radioaktif seperti sardin, laici atau buah dalam tin | Kereputan tulang, gangguan saraf, kesan seperti urik asid | |
NARKOTIK | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Makanandan minuman berkoko seperti susu perasa coklat atau susu berkoko (milo, vico) kek coklat, coklat bar | Cergas, melegakan tekanan perasaan | Ketagihan, kelenjar tiroid terganggu, dahaga, hilang selera makan, peluh berlebihan, kehilangan banyak mineral seperti pottasiom melalui peluh, sembelit |
Semua minuman kopi yang berkefen dan minuman berjenama Nescefe | Cergas, tidak mengantuk | Ketagihan, kesan seperti urik asid, kesan seperti makanan tinggi protein, tekanan perasaan, sembelit, buasir atau masalah usus |
Kurangkan Herba
Sepatutnya
herba diambil atas nasihat pengamal profesional yang arif mengenai
herba. Herba tidak sepatutnya dijual secara terbuka di pasaran tanpa
preskripsi. Herba yang disediakan dalam bentuk minuman dan makanan
kesihatan tidak mendapat sebarang masalah dari segi kelulusan
Kementerian Kesihatan dan tidak tertakluk di bawah Biro Kawalan
Farmasutikal Kebangsaan. Oleh itu, pengeluaran herba dalam bentuk
makanan atau minuman kesihatan banyak dilambakkan di pasaran.
Kawal pengambilan kopi campuran herba
Kini
herba dipasarkan dalam bentuk minuman kesihatan. Contoh yang paling
banyak ialah kopi herba seperti kopi tongkat ali, kopi lingzhi, kopi
gano, kopi mengkudu, kopi kacip fatimah, kopi manjakani dan sebagainya
yang dipasarkan dengan pelbagai nama sama ada dicampurkan pelbagai herba
atau hanya sesuatu herba sahaja. Walaupun benar dakwaan terhadap
terapeutik dalam sesuatu minuman tersebut, namun ia hendaklah diambil
mengikut keperluan. Jarakkan tempoh masa pengambilan lebih kurang
seminggu sekali dan hanya secawan sekali minum. Jika anda memiliki
kemahiran menjalankan diagnosis Applied Kinesiology, sila gunakan kaedah
tersebut untuk menguji sama ada anda sesuai mengambil minuman tersebut
pada ketika itu atau tidak. Tetapi sekali anda tidak boleh mengambilnya,
bukan bermaksud anda tidak boleh mengambilnya buat selamanya, ujilah
lagi untuk waktu yang lain pula.
Walaupun
minuman kopi yang dicampurkan dengan tongkat ali baik untuk kesihatan
dan darah, tetapi pengambilan yang berlebihan terutama kesan daripada
kopi yang diambil, ia akan mengakibatkan kadar urik asid tinggi hingga
boleh menimbulkan simptom seperti gout, pedih perut, perasaan tertekan,
kekeliruan, cepat mengantuk atau mengantuk ketika memandu.
Tongkat Ali atau nama saintifiknya Eurycoma Longifolia Jack
Sebenarnya daripada keseluruhan akar tongkat ali, hanya 20% daripada bahagiannya sahaja yang mempunyai bahan khas untuk kesihatan dan kekuatan lelaki. Tongkat ali akan menjadi betul-betul mujarab tanpa kesan sampingan sekiranya 20% bahagian tersebut dikenalpasti dan diekstrak untuk dijadikan ramuan perubatan tongkat ali.
Sebenarnya daripada keseluruhan akar tongkat ali, hanya 20% daripada bahagiannya sahaja yang mempunyai bahan khas untuk kesihatan dan kekuatan lelaki. Tongkat ali akan menjadi betul-betul mujarab tanpa kesan sampingan sekiranya 20% bahagian tersebut dikenalpasti dan diekstrak untuk dijadikan ramuan perubatan tongkat ali.
Bahagian
yang lain mempunyai bahan yang tidak diperlukan oleh tubuh malah
mendatangkan kesan sampingan jika diekstrak keseluruhan bahagian akar
tongkat ali tersebut. Antaranya ialah bagian akar rerambut, ia
mengandugi banyak logam berat seperti fenol, tanin dan polisakarida.
Logam berat boleh mengganggu saraf otak di bahagian Medulla Ablongata (NW8) yang boleh menyebabkan kekeliruan.
Terdapat
juga beberapa bahan steroid di dalam ekstrak tongkat ali seperti Tanin
dan Sildenafil. Sildenafil dalam kuantiti yang sedikit akan memberikan
ketenangan dan merangsang Hormon Testosteron. Sildenafil yang diambil
berlebihan boleh menyebabkan suhu badan tidak terkawal, mempercepatkan
gerakkan jantung. Pengambilan sildenafil berlebihan akan menyebabkan
kesan seperti pening kepala seperti migrain dan mata pedih seperti
hendak tersembul hingga boleh menyebabkan buta (akibat kerosakan saraf
mata) dan mematikan aktiviti otak sehingga mengakibatkan maut.
Hindari pengambilan mengkudu
Terdapat
beberapa herba yang tidak sesuai sama sekali diambil tidak kira walau
apa keadan sekali pun ialah mengkudu. Walaupun ia mempunyai
antipengoksidan, namun ia mempunyai logam berat yang amat tinggi. Logam
berat boleh mengganggu Kelenjar Pitutary (NW2).
Campurannya dengan kopi menjadikan logam berat tersebut terlampau aktif
dan berasid tinggi. Antara kesan yang biasa terjadi kepada mereka yang
mengamalkan meminum kopi yang dicampurkan dengan mengkudu ialah keliru
[kesan urik asid yang membebankan Pankreas (NW15) yang mengganggu Medulla Ablongata (NW8)], pelupa dan hilang ingatan sementara [kesan logam berat yang mengganggu Kelenjar Pitutary (NW2)].
Dalam tempoh jangka panjang, ia akan menyebabkan tulang tidak mampu
memendam urik asid dan boleh menyebabkan masalah Tulang (NW20) seperti sakit sendi.
Hindari pengambilan cendawan
Simbiosis manusia dengan tumbuhan hedaklah dalam bentuk yang saling seimbang sifatnya. Tumbuhan yang mempertenagakan ialah tumbuhan yang sifatnya memberi tenaga. Keadaan sesuatu sifat tumbuhan mempengaruhi sifat DNA dan RNA tubuh.
Semua
tumbuhan berbunga adalah Primary Consumer (atau juga disebut tumbuhan
pengeluar) yang berperanan memproses tenaga matahari menjadi tenaga.
Manakala tumbuhan tidak berbunga (daripada kumpulan kulat, lumut, alga,
paku pakis) adalah tumbuhan bukan pengeluar sebaliknya pengguna secara
parasit dan juga pengurai (Third Consumer / Pengguna Ketiga dalam
rantaian makanan). Dalam rantaian makanan, manusia ialah pengguna kedua
dan kulat serta cendawan ialah pengguna ketiga.
Hukum
Tenaga menyatakan bahawa tenaga tidak boleh dimusnahkan tetapi ia boleh
diubah dari satu bentuk ke satu bentuk yang lain. Tenaga dalam rantaian
makanan akan mengalir dari pengguna pertama ke pengguna kedua dan
berakhir ke pengguna ketiga. Sekiranya manusia mengambil cendawan atau
kulat sebagai makanan, bermaksud manusia meletakkan pengguna ketiga di
dalam tubuh pengguna kedua. Dalam bahasa yang lebih mudah, tenaga
daripada tubuh akan diserap oleh bahan daripada cendawan atau kulat.
Kulat
atau cendawan yang biasa berada dalam pasaran ialah seperti Ganoderma
atau lebih polular dengan nama Lingzhi. Lingzhi mengandungi bahan yang
hanya terdapat di dalam batu arang iaitu Germanium. Memandangkan
germanium ini berasal dari benda hidup, ia dipanggil Germanium Organic.
Meletakkan germanium di dalam tubuh umpama meletakkan bahan api yang
akan menggunakan tenaga di persekitarannya. Selain itu lingzhi juga
mengandungi ergosterol, coumarin, manitol, fungal lysozyme, protease
acid, protein yang larut dalam air, amino acid, polipeptidase, natrium,
kalsium, seng, kobalt, dan mangan yang hampir kesemuanya merupakan logam
berat.
Kesan
pertama pengambilan lingzhi ialah tenaga dalam bentuk lemak dan urik
asid akan diserap keluar. Pengguna akan rasa sedikit kesegaran kerana
mendapat sedikit tenaga akibat pembakaran lemak serta penurunan berat
badan juga akan berlaku. Sekiranya terdapat kanser atau ketumbuhan,
lingzhi akan menyerap tenaga kanser sehingga kanser boleh mengecut dan
pulih. Tetapi pengambilan yang berterusan tanpa pengawasan dan nasihat
daripada pengamal perubatan complimentary profesional, lingzhi akan
menyerap nutrien tubuh serta tenaga di dalam sel. Tetika itu, mereka
yang kerap mengambil lingzhi akan kelesuan pada waktu malam atau setelah
bekerja. Kemudian setiap kali mengimbil lingzhi, tubuh akan merasa
cergas untuk tempoh tidak melebihi 30 minit.
Selain
lingzhi, sayuran cendawan dan kulat juga adalah katagori yang sama
iaitu pengguna ketiga yang menyerap tenaga tubuh. Cendawan dalam bentuk
herba campuran kopi atau ditumis sebagai hidangan bersama nasi hendaklah
dihindari.
Selain
sifatnya yang menyerap tenaga, ia tumbuh subuh di tempat bertekanan
rendah iaitu di kawasan reputan yang udaranya mengandungi ion berproton
tinggi dalam kelembapan tanpa peredaran udara dan di tempat yang redup
atau malap. Sifat unik ini menyamai dengan sifat gelombang jarak jauh
iaitu di luar spektrum warna dan gelombang tubuh manusia (tubuh manusia
antara 0 nanometer ke 800 nanometer). Hukum Keseimbangan menyatakan,
keseimbangan penglihatan manusia adalah sama dengan gelombang yang
terdapat dalam tubuh. Sekiranya seseorang itu sering terlihat cendawan,
bermaksud gelombang dirinya amat rendah (gelombang jarak jauh) dan
dirinya perpenyakit terutama penyakit saraf dan juga berkaitan dengan
gangguan spiritual.
Hindari slimming menggunakan chitosan
Chitosan
bertindak dengan cara menggumpalkan protein. Pada peringkat pertama,
chitosan akan menggumpalkan protein yang berlebihan dalam darah dan juga
disepanjang saluran penghadaman. Tetapi pada peringkat kedua, chitosan
akan menggumpaklan protein yang diperlukan oleh tubuh.
Pada
peringkat awal pengambilan chitosan, seseorang akan merasa banyak
mengeluarkan peluh dan tubuh rasa bertenaga. Pada peringkat di mana anda
tidak lagi berpeluh setelah beterusan mengambil chitosan, ketika itu
chitosan telah mula menguraikan protein dan anda akan kehilangan banyak
tenaga. Sekiranya tekanan darah rendah, mereka yang mengambil chitosan
berlebihan akan mudah pengsan.
Sebagai panduan, bagi mereka yang menggunakan produk slimming yang bercampur dengan Chitosan, hentikan pengambilannya jika anda tidak lagi mengeluarkan peluh.
Panduan Pengambilan Herba
Herba
yang terbaik ialah herba yang telah diperhaluskan dan telah dicairkan.
Herba yang pekat yang direbus berulang kali hendaklah dihindari.
Herba
atau produk berasaskan tumbuhan yang terbaik hendaklah diekstrak
melalui cool compressed (tekanan sejuk) dan bukan melalui rebusan atau
pemanasan.
Cara
pengambilan herba hendaklah dengan dos yang bersesuaian dengan
keperluan kesihatan yang telah didiagnos oleh pengamal profesional
complimentary.
Herba
boleh dipertenagakan dan herba jenis ini paling cepat kemujarabannya,
paling kurang kesan sampingan dan selamat di ambil dalam dos yang
berlebihan (kerana tenaga daripada herba itu sendiri akan menyingkirkan
dirinya sendiri jika tidak diperlukan)
Jangan ambil herba sebagai langkah pencegahan penyakit atau ketika sedang sihat, ambil ketika tahap kesihatan memerlukan sahaja.
Kurangkan Food Supliment
Kurangkan Food Supliment
Di
negara maju seperti US (United States), kebanyakkan makanan tambahan
seperti Vitamin C, Spirulina dan susu tinggi protein telah diharamkan
(sila rujuk JAMA the Journal of the American Medical Association). Namum
pengeluarannya masih diteruskan dan dilambakkan ke negara ketiga
seperti Malaysia dan dijual dalam bentuk jualan jangsung. Pernah satu
ketika dalam tahun 1994 syarikat susu Fernleaf mengeluarkan susu tinggi
protein yang digelar "susu awal lembu", kemudian menarik balik stok
tersebut daripada pasaran pada tahun 1997. Jika makanan tersebut didakwa
sebagai sumber nutrient "terhebat" di negara ini, di negara pengeluar
itu sendiri iaitu Amarica, makanan seperti ini tidak dihiraukan atau
mereka senyap daripada membincangkan perkara ini.
Vitamin C
Semua makanan yang kita ambil seharian yang terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai banyak Vitamin C. Vitamin C sukar wujud dalam keadaan yang tulen melainkan dalam bentuk yang telah teroksida. Setakat ini hanya sebuah syarikat pharmaceutical bernama Phizer sahaja yang mempunyai teknologi menyediakan Vitamin C dalam bentuk tulen.
Walaupun Vitamin C mempunyai banyak asid folik, tetapi sekiranya ia wujud dalam bentuk yang banyak dalam keadaan teroksida, ia akan membentuk urik asid. Vitamin C yang banyak dalam darah akan membentuk kristal gout yang berupa seperti kon yang tajam. Ia boleh terbentuk di tapak kaki, buah pinggang dan usus besar. Pengambilan Vitamin C beserta makanan berkalori tinggi seperti kari dan cili akan menyebabkan berak berdarah. Pengambilan Vitamin C beserta makanan berprotein tinggi seperti keropok lekor, soya dan kobis boleh menyebabkan kencing berdarah.
Vitamin C apabila bertembung dengan protein, Vitamin C akan meyelaputi pretein. Protein yang diselaputi protein membentuk sejenis kolestrol yang tepu dan tidak boleh dihadam. Protein jenis ini akan menyebabkan saluran kapilari yang halus tersumbat. Jika berlaku penyumbatan saluran darah di otak, ia boleh menyebabkan simptom seperti strok.
Sumber Vitamin C yang baik, tidak teroksida dan mudah bersenyawa dengan DNA dan RNA sel ialah daripada daging kambing. Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan memiliki kulit yang cerah, gebu, sihat dan cantik. Maklumat lanjut mengenai daging kambing, sila rujuk post dalam blog ini bertajuk Terapi Kambing.
Spirulina
diperkenalkan di Malaysia dengan dakwaan bahawa ini adalah makanan
tambahan angkasawan di America. Memang tidak dapat dinafikan bahaya satu
ketika dahulu spirulina telah dipilih menjadi makanan tambahan untuk
angkasawan. Tetapi ia telah diharamkan penggunaanya di America sejak
tahun 2003.
Spirulina
ialah makanan yang mempunyai paling banyak mineral dan nutrient di
dalamnya. Hampir semua jenis protein terdapat di dalam spirulina dan
mineral yang terdapat di dalamnya termasuk juga mineral berat yang boleh
menjejaskan saraf gan mengganggu hormon.
Mereka yang mengalamalkan memakan spirulina akan mengalami masalah gangguan Kelenjar Pineal (NW1), gangguan pusat kawalan hormon iaitu Kelenjar Pitutary (NW2), sistem limpatik (NW12) serta membebankan darah (NW18).
Apabila saraf terjesas, hormon terganggu, sistem limpatik dan sistem
darah lemah, ia boleh mewujudkan fenomena penyakit misteri seperti
halusinasi, kelesuan, atau pelbagai penyakit spiritual yang didakwa
sebagai santau, saka dan sihir. Kesan gangguan terhadap sistem hormon
boleh menyebabkan mereka yang mengambil spirulina mudah menjadi panas
baran atau cepat marah. Pengumpulan zat atau nutrient yang terlalu
tinggi, akan meyebabkan ia tersimpan sebagai asid lemak dan urik asid.
Kandungan urik asid di dalam darah yang tinggi akan menyebabkan Pankreas
(NW15)
terbeban selain boleh menyebabkan mudah tension atau depression atau
tekanan perasaan akibat gangguan daripada organ Medulla Ablongata (NW8). Antara kesan lain akibat daripada masalah urik asid ialah gout.
Kandungan protein salam spirulina yang tinggi akan menjadikan beberapa organ dalaman seperti Pankreas (NW15) dan Perut (NW12)
mendapat tenaga yang mencukupi pada peringkat awal. Seseorang yang
mengambil spirulina pada peringkat awal akan merasa cergas, otot pejal
dan hilang sakit belakang. Tetapi mengambilan yang berterusan akan
menyebabkan Buah Pinggang (NW13)
terbeban dengan protein yang tinggi. Akhirnya mereka yang mengambil
spirulina secara berterusan akan menghadapi simptom yang berkaitan
dengan buah pinggang seperti beberapa masalah kencing sepeti kencing
tidak lawas, tidak tahan hendak terkencing, kencing malam (ketika sedang
tidur), kerap kencing tetapi sedikit air kencing yang keluar sedikit
dan pada peringkat yang kronik, pengambilan spirulina serta meno makanan
yang mengandungi banyak protein akan menyebabkan kencing bercampur
dengan berdarah.
Susu
ini dinamakan dengam pelbagai nama sama ada IGG Plus, Kolestrom, Susu
Awal Lembu dan sebagainya. Ciri-ciri susu ini ialah ia mengandungi
protein pada jumlah melebihi 1,500 mg bagi setiap segelas hidangan. Susu
untuk makanan tambahan atlit atau ahli sukan pula adalah antara 2,000
mg hingga 10,000 mg.
Susu
Awal Lembu ialah nama yang digunakan oleh syarikat Fernleaf ketika ia
pernah dipasarkan dalam pasaran terbuka satu ketika dahulu. Susu IGG
Plus atau Kolestrom banyak dijual dalam bentuk jualan langsung manakala
susu makanan tambahan atlit atau ahli sukan banyak dijual di farmasi
atau kedai khas untuk ahli sukan. Bezanya ialah Susu IGG atau Kolestom
mengandungi protein rambang manakala susu makanan tambahan atlit
mengandungi protein khusus.
Antara kesan daripada pengambilan susu tinggi protein ialah:-
Mata silau dengan cahaya (akibat hati [NW12] terjejas)
Kerap buang air kecil (akibat prostat [NW13] terjejas)
Dalam
tempoh jangka panjang, pengambilan susu tinggi protein akan
meningkatkan kadar urik asid dan melemah sistem immune dan seseorang itu
berisiko menghidap demam dan mudah dijangkiti penyakit berjangkit
seperti Denggi, taun dan selsema.
Kurangkan Protein
Protein kata dasarnya protos dalam bahasa Yunani bermaksud "Perdana". Protein mempunyai banyak pecahan mengikut jenis ikatannya (hidrogen, karbon, nitrogen, oksogen dan terdapat juga sulfur dan fosforus). Setiap jenis ikatan protein ini berbeza berdasarkan sumber yang berbeza antaranya protein tumbuhan seperti soya, kobis dan taugeh. Protein haiwan daripada ikan, ayam dan daging. Protein yang telah membentuk kolestrol seperti minyak kelapa sawit, minyak kacang soya dan minyak jagung. Protein yang membentuk alhokol yang dijadikan minuman keras. Protein yang membentuk kolestrol tepu seperti sotong, udang, ketam, kerang, siput, organ dalaman haiwan seperti perut atau usus, hati dan limpa. Di dalam tubuh pula, karbohidrat yang berlebihan apabila bertemu dengan air (unsur hidrogen) akan disimpan dalam bentuk lemak protein yang menunggu masa untuk diurai (penghidogenan) menjadi protein tenaga.
Tumbuhan yang mengandungi banyak protein boleh dikenalpasti melalui ciri-ciri seperti berikut:
Tidak mendapat dedahan cahaya matahari yang mencukupi.
Fizikal yang keras dan kenyal (akibat daripada pembinaan protein).
Turut mengandungi karbohidrat (rasanya agak manis dimakan mentah).
Mudah busuk atau rosak atau tidak boleh disimpan lama (disebabkan protein amat disukai oleh bakteria).
Tumbuhan yang sepatutnya dimakan oleh manusia ialah tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri pengeluar iaitu tumbuhan yang mampu memproses makan sendiri dan menukarkan cahaya matahari kepada tenaga. Tumbuhan yang boleh membuat makanan sendiri ialah tumbuhan yang terdedah daunnya terhadap pancaran cahaya matahari dan memiliki klorofil. Oleh itu tumbuhan ini sepatutnya mempunyai daun hijau. Tumbuhan yang tidak memiki klorofil akan kelihatan putih atau gelap kemerahan. Akibat tidak mampu membuat makanan sendiri, tumbuhan ini akan membina dan menyerap protein untuk menguatkan strukturnya hingga ia kelihatan keras dan kenyal. Tumbuhan ini juga boleh menghasilkan karborhidrat untuk kegunaannya sendiri.
Contoh
tumbuhan yang mempunyai kandungan protein tinggi ialah kobis, taugeh
dan soya. Selain tumbuhan, protein juga banyak di dapati dalam susu
terutama susu awal lembu atau susu lembu yang diambil ketika dalam
tempoh sebulan setelah lembu melahirkan anak. Kuning telur juga
mengandungi banyak protein.
Kesemua pecahan ini akan diproses oleh Hati (NW12). Protein yang berlebihan dalam darah yang tidak digunakan sebagai tenaga akan dinyahkan oleh Buah Pinggang (NW13).
Sekiranya seseorang mengambil terlalu banyak makanan berprotein, makan
dah buah pinggang akan menjadi lemah terjejas fungsinya.
Di negara maju, susu tinggi protein telah diharamkan penjualannya dan kini ia dilambakkan di negara ketiga dalam bentuk jualan langsung.
Di negara maju, susu tinggi protein telah diharamkan penjualannya dan kini ia dilambakkan di negara ketiga dalam bentuk jualan langsung.
Protein akan secara serta merta menjejaskan hati dan buah pinggang hingga menimbulkan simptom major seperti berikut:-
Melemahkan EQ.
Kekaburan mata dan mata bersilau.
Melemahkan buah pinggang dan gangguan kencing.
Pusat tenaga EQ (Emotional Quotient) terletak pada Hati (NW12).
Hati berperanan memproses protein. Sekiranya terdapat protein
berlebihan di dalam tubuh, hati akan terbeban. Akibatnya daya kekuatan
EQ akan lemah. Kelemahan EQ menjadikan seseorang mudah lurus bendul,
tidak kreatif atau telalu keras kepala. Walaupun dari segi pelajaran,
mereka boleh menghafal dengan baik, tetapi kefahamnya terhadap pejaran
amatlah lemah.
Mata amat berkait rapat dengan Hati (NW12)
dalam hubungan sympathetic. Kekuatan iris mata dan kawalan tahap
pembukaan dan penutupannya bergantung kepada tenaga dari Hati. Jika Hati
terbeban dengan protein tinggi, mata akan menjadi silau dengan cahaya
terang. Mata akan kelihatan seoalah-olah hendak terpejam kerana tidak
mampu menerima cahaya yang banyak.
Hubungan
sympathetic yang rapat antara mata dengan hati juga dapat dilihat
daripada penyakit jaundis dan hepatetis. Simptom tersebut dapat dikesan
daripada tanda mata kelihatan kekuningan. Selain itu, hati juga
berfungsi memproses kolestrol. Kandungan kolestrol yang tinggi
menyebabkan kekenyalan kanta mata berkurang. Akibatnya mata menjadi
kabur atau rabun jauh atau rabun dekat.
Protein yang berlebihan dalam darah akan diproses untuk penyingkiran dan penyusunan nutrient di bahagian Buah Pinggang (NW13). Jika kandungan protein tinggi dalam darah.
Sekiranya anda dapat menghentikan
pengambilan protein yang tinggi,
maka 80% daripada penyakit anda
dapat dirawat secara semula jadi!
Awasi Logam Berat
Logam
ialah ialah meneral yang amat mudah bertindak balas dengan
persekitaran. Salah satu kesan tindak balas ialah pengoksidan. Mineral
yang teroksida digelar mineral berat.
Mineral amat diperlukan oleh sesuatu kelenjar untuk menghasilkan enzim. Kelenjar akan menyerap mineral, memproses dan menghasilkan enzim. Sekiranya terdapat mineral berat terserap, kelenjar akan terbeban. Bebanan ini adalah punca kepada kegagalan kelenjar untuk berfungsi dengan baik atau menyebabkan rembezan hormon tidak sempurna.
Setiap hormon memainkan peranan tertentu. Gangguan hormon pada tubuh badan akan menyebabkan banyak masalah kesihatan. Berikut ialah kesan gangguan yang dikaitkan dengan peranan sesuatu kelenjar yang menghasilkan sesuatu hormon.
Organ/ Kelenjar | Simptom kekurangan hormon / enzim |
Pineal(NW1) | Lemah tenaga, lemah semangat, tiada mood, temenung, hilang keyakinan diri, halusinasi. Antara tandanya ialah bulu roma mudah meremang |
Pitutary(NW2) | Lemah ingatan, pelupa, nyanyuk, ketuaan, pesakit epilepsi(sawan) diserang hilang ingatan. Antara tandanya ialah lupa atau mudah hilang barang yang baru diletakkan |
Tyriod(NW9) | Selalu mudah kehausan tekak atau dahaga. Selera makan berkurang, kurnag stamina ketika bersenam. Serangan kesakitan bagi pesakit goiter (beguk) |
Hati(NW12) | Hilang selera makan, serangan atau kemudaratan bagi pesakit G6PD, telesemia dan amenia atau penyakit yang berkaitan hormon dalam darah, senak perut selepas makan, tidak merasa kenyang ketika makan atau makan melampaui batas hingga kembung perut dan tidak mampu bangun dari tempat makan. |
Perut(NW12) | Lapar keterlaluan, obesiti, kegemukkan atau terlalu kurus kerana protein tidak dapat dicernakan secara semulajadi. |
Limpa(NW12) | Bengkak atau sakit seperti simptom gout di bahagian lutut, urat bengkak, sakit di lengan dan bawah ketiak, sakit di bahagianpangkal peha |
Hempedu(NW14) | Kulit kasar, batu hempedu. Antara tandanya ialah sakit atau senak ketika makan, pemarah atau panas baran, najis pucat atau seperti lumpur |
Adrenal(NW13) | Lemah seksual, cepat klimaks atau tidak dapat klimaks, tidak sensitif atau gangguan kepekaan. Masalah prostat yang berkaitan dengan masalah kencing seperti kerap kencing, air kencing sedikit, tidak tahan ingin buang air kecil. Antara tandanya apabila dicucuk pinggang, tidak terperanjat atau geli. |
Pankreas(NW15) | Diabetis (kencing manis), urik asid tinggi dalam darah, mata kabur. Pesakit diabetis pengsan. |
Ovari/ Testis (NW16) | Lelaki lembut atau perempuan kasar, kemurungan, kemandulan |
Sumber mineral berat ialah seperti berikut:-
Kulit ikan yang licin, halus dan berwarna gelap
Bahagian kepala semua jenis ikan.
Tumbuhan yang akarnya menjalar atau akar serabut seperti bayam dan kobis
Cat atau lapisan tahan melekit pada kuali atau periuk
Air bertakung yang disempan lama atau terdedah kepada cahaya matahari
Air telaga
Air sungai yang dicemari sisa perindustrian
Kurangkan Air
Kandungan air dalam tubuh badan manusia ialah kira-kira 69.8%. Namun dakwaan menyatakan kita memerlukan air sebanyak 7 gelas atau 1,500ml air sehari adalah tidak benar. Hakikat sebenarnya ialah kita hanya memerlukan 300 ml air sahaja sehari. Jumlah tersebut ialah kira-kira 1 1/2 gelas sahaja.
Kandungan air dalam tubuh badan manusia ialah kira-kira 69.8%. Namun dakwaan menyatakan kita memerlukan air sebanyak 7 gelas atau 1,500ml air sehari adalah tidak benar. Hakikat sebenarnya ialah kita hanya memerlukan 300 ml air sahaja sehari. Jumlah tersebut ialah kira-kira 1 1/2 gelas sahaja.
Sebenarnya
setiap kali kita mengambil segelas air sekali gus, hanya 1/7 sahaja
(atau kira-kira 43 ml) daripadanya yang akan diserap oleh tubuh. Untuk
mendapatkan 300 ml sehari, kita terpaksa mengambil 7 gelas air sehari.
Dengan
adap minum yang betul, kita tidak perlu memaksa diri mengambil terlalu
banyak air untuk keperluan seharian. Bukannya mudah untuk mengambil air
yang terlalu banyak (1,500ml) sehari dan jika boleh, ia tidak dapat
dilakukan setiap hari. Malah pengambilan air yang berlebihan ia boleh
mendatangkan kesan sampingan pula.
Antara kesan pengambilan air yang berlebihan ialah:-
Mengganggu proses penghadaman hasil tindak balas enzim dan hormon yang cair. Penghadaman memerlukan keadaan suhu yang panas di dalam perut dan kering. Kebasahan akan mengganggu proses penghadaman dan menurunkan suhu di dalam perut. Makanan yang tidak dihadam tidak akan membentuk tenaga sebaliknya akan dinyahtinjakan atau ditukar kepada asid lemak.
Mengganggu proses penghadaman hasil tindak balas enzim dan hormon yang cair. Penghadaman memerlukan keadaan suhu yang panas di dalam perut dan kering. Kebasahan akan mengganggu proses penghadaman dan menurunkan suhu di dalam perut. Makanan yang tidak dihadam tidak akan membentuk tenaga sebaliknya akan dinyahtinjakan atau ditukar kepada asid lemak.
Pengaliran banyak mineral keluar melalui perkumuhan seperti perpeluhan yang berlebihan, pembuangan air kecil dan penghembusan nafas.
Pembentukan banyak asid lemak hasil tindak balas hidrogen dalam air dan karbon dalam karbohidrat. Mengambil nasi yang disulami dengan air akan menyebabkan pembentukan asid lemak cepat berlaku.
Pengambilan air yang banyak sedangkan ia tidak boleh serap atau dihadamkan akan menyebabkan darah menjadi cair. Antara tanda darah cair ialah rasa pening kepala.
Untuk
mengatasi masalah terpaksa mengambil air berlebihan yang mengakibatkan
kesan sampingan, berikut ialah adap pengambilan air yang sepatutunya
dimalkan:-
Tubuh hanya mampu menyerap air dengan berkesan sekiranya minuman diambil sedikit demi sedikit. Oleh itu, minum seteguk demi seteguk, jangan minum sekali gus air di dalam cawan / gelas. Dengan cara ini hampir keseluruhan air yang diminum akan diserap oleh tubuh.
Makanan yang di makan akan diproses melalui proses pencernaan oleh enzim-enzim tertentu. Proses ini berjalan lancar sekiranya enzim tersebut berada dalam kepekatan yang sesuai. Kepekatan ini akan terganggu jika wujud kehadiran terlalu banyak air. Tunggu kira-kira 10 ke 30 minit selepas makan untuk mengambil air. Jika tercekek, suap lagi makanan dan kunyah kemudian terus telan bersama dengan makan yang tercekek. Untuk mengelakkan rasat tercekek atau makanan melekat di kerongkong, jilat dahulu garam sebelum makan.
Proses pengangkutan makan dari mulut ke dalam perut melalui esofagos dipanggil peristalsis. Peristalsis ialah proses pengembangan dan menguncupan otot esofagos untuk menolak dan membawa makan dari mulut ke perut. Proses ini juga berlaku dibahagian usus dan beberapa saluran lain dalam tubuh cuma ia lebih ketara di bahagian esofagos. Apabila peristalsis berlaku, tenaga yang besar diperlukan. Sekiranya perses peristalsis berlaku dengan banyak dan serentak, esofagos akan menjadi lemah. Untuk mengatasi masalah ini, jangan telan air dalam tegukan yang besar dan jangan meneguk secara berturut-turut tanpa henti. Teguklah perlahan-lahan dalam secara seteguk demi seteguk dan dengan tegukan yang kecil.
Semasa sedang kepenatan dan kahausan, paru-paru akan menarik nafas dengan kencang dan ruang trakea yang berselari dengan esofagus memerlukan ruang yang lebih luas. Jika kita minum air ketika terlalu haus, ia akan menyebabkan gangguan pernafasan atau tercekek ketika minum. Oleh itu, elakkan minum ketika terlalu haus atau terlalu dahaga. Jika terpaksa, minumlah dengan tegukkan yang kecil atau dengan cara melalukan air di atas lidah. Sebaiknya jilatlah gula atau mengambil secubit manisan sebelum minum.
Fiber
bukanlah nutrient. Fiber akan memberi rangsangan kepada sel otot untuk
bergerak dengan aktif dan bertenaga. Oleh itu fiber akan membatu
melancarkan segara sistem dalam tubuh yang memerlukan pergerakan. Antara
bahagian yang mendapat manfaat besar daripada kehadiran fiber ialah
usus besar, saluran darah, jantung daluran urinari otot motor dan
sebagainya.
Fiber
pada jumlah yang sedikit dan terkawal akan membatu fungsi otot seperti
normal. Tetapi dalam jumlah yang banyak fiber akan menjadikan otot
berfungsi dalam keadaan yang berlebihan. Otot yang bekerja secara
berlebihan akan menjadikannya panas dan aktivitinya akan terhenti secara
tiba-tiba.
Sebagai
contoh pertama, pengambilan pisang (yang didalamnya mengandungi fiber)
dalan jumlah yang banyak akan menyebabkan seseorang mudah membuang air
besar dengan lancar pada keesokan harinya. Kemudian pada hari
seterusnya, mereka akan mengalami masalah sembelit atau sukar untuk
membuang air besar.
Pengambilan
fiber bagi seorang atlit akan menjadikan mereka amat lincah dan tangkas
ketika bersukan atau beraksi. Tetapi pengambilan yang terlalu banyak
dan aktiviti sukan dilakukan pada waktu tengah hari atau panas, atlit
tersebut boleh mengalami kejutan isyarat motor yang menyebabkan
kekejangan di otot atau "sudden death" (mati mengejut) ketika beraksi.
Walaupun
fiber mendatangkan kemudaratan kepada kita, tetapi fiber masih tetap
diperlukan. Sebenarnya terdapat dua jenis fiber iaitu fiber lembut dan
biber kasar. Fiber kasar ialah fiber yang bertindak serta-merta seperti
buah ciku dan buah pisang. Fiber lembut ialah fiber yang boleh diurai
setelah empat peringkat proses pencernaan iaitu dari jenis timun dan
labu seperti timun batang, tembikai, labu. Fiber terbaik ialah Timun
Cina kerana kurang sejuk dan mudah terurai dengan sindiri dan tidak akan
menjejaskan otot jika diambil berlebihan.
Timun Cina mudah disediakan. Berikut ialah resipi penyediaan jus timun.
Bahan-bahan;
1 batang Timun Cina
4 sudu besar gula (untuk penyediaan 1 jug air)
1 jug air
Ais kiub (untuk penyediaan 1 jug air)
Potong timun secara kecil-kecil seperti penyediaan rojak buah.
Kemudian masukkan ke dalam pengisar.
Masukkan bersama 4 sudu besar gula.
Masukkan air kira-kira suku tabung pengisar tersebut.
Kisar hingga hancur.
Salin kisaran tersebut ke dalam jug dengan menggunakan penapis.
Boleh juga ambil sedikit hampas timun tersebut untuk dimasukkan ke dalam jug untuk mengekalkan rasa manis.
Minum segera dalam tempoh 30 minit penyediaan kerana gula akan diuraikan (menjadi glukus ringkas) hingga rasa manis hilang.
Anda
boleh menguji kuasa penguraian timun dengan cara mencelupkan satu
batang cili yang telah dibelah 4. Tunggu hingga 30 minit, kemudian cuma
kunyak cili tersebut, didapati rasa pedas telah hilang.
Ujian
kedua ialah dengan menuangkan jus timun (tanpa gula) ke atas pinggan
kotor berminyak. Didapati pinggan lebih cepat bersih dan tanggal dengan
mudah kerana timun telah menguraikan kolestrol dan minyak di atas
pinggan.
Pengambilan
Timun Cina sebagai alternatif kepada fiber kasar akan membantu
meningkatkan tahap kesihatan, mengatasi sembelit dengan cara yang
lembut, mengelakkan kekejangan otot dan mencegah jantung daripada
berhenti secara tiba-tiba. Ia boleh diamalkan selalu tanpa had dos
kerana ia akan menyingkirkan dirinya sendiri jika berlebihan di dalam
tubuh. Gula yang dikisar bersama dengan timun akan serta merta terurai
menjadi tenaga dalam bentuk glukos yang tidak akan membebankan pankeras
sama sekali.
Lebihkan Kolestrol
Lebihkan Kolestrol
Kolestrol
terbahagi kepada baik dan jahat. Tetapi kedua-duanya mempunyai
kelebihan dan kesan sampingannya sendiri. Kolestrol baik memberi manfaat
kepada jantung tetapi ia boleh terbentuk menjadi tepu dan menyekat
arteri dan boleh menyebabkan pembekuan darah di bahagan kepala atau
menyebabkan strok. Kolestrol jahat adalah punca kepada serangan jantung
tetapi kehadirannya akan melancarkan pergerakan darah. Ia banyak
menyumbang kepada rasa cinta, nafsu dan keghairahan kepada seseorang.
Oleh itu, istilah "kolestrol jahat" dan "kolestrol baik" adalah tidak
sesuai digunakan lagi!
KOLESTROL BAIK Sumber:Minyak soya, minyak jagung, munyak kelapa sawit | KOLESTROL JAHAT Sumber:Daging lembu, minyak sayuran, minyak bunga matahari | |
Manfaat | Untuk melancarkan pergerakan darah di dalam jantung | Memberi rasa cinta, nafsu, keinginan dan keghairahan. Menguatkan antibodi semulajadi tubuh. Mengawal suhu badan. |
Mudarat | Punca strok, pembekuan darah di otak. | Punca darah tinggi, kegemukkan, serangan jantung |
Kolestrol tepu
Kolestrol
tepu ialah ikatan protein yang diselaputi oleh asid, biasanya daripada
vitamin C atau asid folik. Sumber kolestrol tepu adalah seperti
berikut:-
Kolestrol
tepu berkeupayaan mengelakkan protein daripada teroksida di samping
mampu menyimpan mineral seperti potassiom, iodin dan magnesium yang
tinggi dan penting untuk keperluan tubuh. Tetapi kehadiran kolesrtol
tepu yang berlebihan akan menyebabkan tubuh tidak mampu menguraikannya.
Akibatnya ialah antibodi (Kawalan Biotik NW5)
akan lemah. Antara simptom kelemahan pusat kawalan biotik ialah mudah
mendapat alahan, resdung, gatal kulit, berbintat di kulit, kemurungan
(akibat daripada gangguan hormon NW16) dan sebagainya (sila rujuk Ringkasan Formula NW5).
Kolestrol
tepu tidak akan menyebabkan gangguan jantung atau pembekuan saluran
darah. Ia sebenarnya menyimpan tenaga dalam bentuk asid lemak. Dalam
tempoh jangka panjang, kolestrol tepu akan dikumpulkan di bawah kulit
dan membentuk kutil atau ketuat atau tahi lalat. Lazimnya ia banyak
tumbuh di kawasan atas pipi, tepi hidung, leher dan bahu dan belakang
dada. Ketumbuhan dalam organ pula boleh membesar hingga mengganggu
fungsi organ dan kerap kali disangka kanser. Biasanya pembesaran
ketumbuhan ini akan terhenti pada sesuatu tahap atau sekuranya saluran
darah di bahagian pengumpulan kolestrol tepu tersebut tersekat.
Buah zaitun
Buah
zaitun mempunyai banyak kelebihan dan keistimewaan sejak dari dulu
dalam dunia perubatan. Buah zaitun langsung tidak mengandungi kolesrtol
malah bertindak menguraikan kolestrol yang tepu di dalam hati (NW12). Pengambilan buah zaitun paling sesuai dalam bentuk minyak masak.
Minyak
zaitun mempunyai dua lapisan molekul yang setiap satu masing-masing
mempunyai frequensi berbeza. Kedua-dua lapisan ini mempunyai frequensi
di bawah 200 nanometer atau menyamai sinar (seakan warna putih tetapi
lebih sesuai diistilahkan sebagai "sinar"). Lapisan molekul yang pertama
(lapisan luar) berfungsi untuk memecahkan kolestrol tepu atau toksik
yang terdiri daripada bahan kimia seperti perasa makanan, pewarna tiruan
dan pengawet makanan. Manakala lapisan dalam berperanan membawa ion
elektron (bercas negatif) untuk memepertenagakan hati itu sendiri
(melalui rangsangan tenaga kelenjar pineal) supaya dapat menjalankan
fungsinya secara semula jadi untuk memproses protein termasuklah dalam
bentuk kolestrol tepu, perasa makanan, perwarna makanan atau penahan
makanan yang dimakan.
Makanan
yang digoreng dengan minyak zaitun tidak lah selazat dan harum seperti
masakan yang menggunakan minyak kelapa sawit. Rasanya seperti berair.
Selepas makan makanan yang digoreng atau dimasak dengan minyak kelapa sawit, mata mudah menjadi kabur (akibat hati [NW12]
terbeban dengan kolestrol). Berbeza dengan minyak zaitun, setelah
makan, perut terasa ringan dan pengambilan makanan terasa puas hingga
seseorang akan menghentikan makan sebelum kenyang (kesan daripada
penguraian tenaga di bahagian hati oleh minyak zaitun).
Minyak
masak yang lain (kecuali daripada bunga matahari) apabila digunakan
berkali-kali, jumlah kolestrolnya akan terokdisa dan menjadi tepu serta
kehilangan banyak air. Kesannya dapat dilihat minyak tersebut
memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. Ia biasanya
dipanggil tahi minyak dan masih boleh digunakan untuk memasak. Berbeza
dengan minyak zaitun, ia boleh digunakan berkali-kali tanpa had. Minyak
zaitun tidak akan mengalami penoksidaan, tidak akan tepu, tidak akan
kehilangan air dan tidak akan berubah strukturnya dari segi perubahan
warna dan bau walaupun telah digunakan berkali-kali.
Penghasilan
minyak zaitun dengan cara cool compressed (tekanan sejuk) akan
memastikan tenaganya terus kekal. Di pasaran, terdapat pelbagai variasi
minyak zaitun. Hasil kajian daripada kaedah Colour Vibration Therapy
mendapati setiap variasi tidak ada kelebihan atau kekurangan sebaliknya
mempunyai keistimewaan tertentu yang unik. Minyak zaitun yang telah
digunakan mempunyai ikatan molekul yang lebih halus dan amat bertenaga
untuk mempertenagakan hati. Minyak yang baru digunakan mempunyai ikatan
molekul yang amat mudah menguraikan toksik yang tersimpan di dalam hati.
Kolestrol kambing
Hampir tidak ada kewujudan protein di dalam daging kambing. Protein dalam kambing wujud dalam bentuk kolestrol lembut yang boleh mengurai kolestrol daripada sumber yang lain.
Penguraian
kolestrol kambing berlaku dengan amat pantas secara pemecahan
berdua-dua. Bagi mereka yang menghidap penyakit darah tinggi,
pengambilan daging kambing akan menyebabkan kolestol di dalam darah akan
diuraikan. Ia akan mengakibatkan isipadu darah dan seseorang akan
mengalami kesakitan di bahagian kepala selama beberapa jam. Setelah itu,
paras kolestrol dalam darah jatuh dengan mendadak.
Bagi
mereka yang mengalami penyakit atau simptom darah tinggi, pengambilan
daging kambing akan menyebabkan pembongkaran manakala bagi mereka yang
sihat, pengambilan daging kambing dapat mencegah daripada berlakunya
risiko darah tinggi.
Maklumat lengkap mengenai kambing sebagai terapi telah dilulis dalam post di blog ini bertajuk Therapy Kambing
Kurangkan Nasi
Kurangkan Nasi
Nasi mengandungi karbohidrat malah pembekal karbohidrat utama penduduk dunia. Disamping memberi tenaga, karbohidrat berlebihan akan menyebabkan beberapa kesan sampingan. Berikut ialah antara kesan sampingan pengambilan karbohidrat dan keterangannya
Karbohidrat apabila bertemu dengan air akan membetuk asid lemak dan gula yang akan membebankan pankreas (NW15) dan meningkatkan berat badan.
Sehingga kini, saintis masih belum dapat merumuskan jumlah keperluan karbohidrat dalam sehari. Berikut ialah petua pengambilan karbohidrat:-
Jumlah pengambilan nasi hendaklah dikawal dan dihadkan. Makan separuh pinggan nasi dan lebihkan lauk pauk. Makan nasi cukup sekadar dua kali sehari iaitu siang sekali dan malam sekali.
Bagi mengelakkan pembentukan asid lemak berlaku dengan pantas, jauhkan air daripada nasi. Masak nasi dengan jumlah air yang dikurangkan. Nasi yang terbaik mestilah tidak begitu lembik.
Jangan ambil bubur nasi sama sekali. Ini adalah amalan pengambilan karbohidrat yang amat mudarat terutama bagi mereka yang sedang sakit. Penyakit yang sedia akan bertambah mudarat terutama bagi pesakit diabitis atau kencing manis.
Ketika makan nasi, elakkan menuangkan kuah atau melinangkan nasi di dalam kuah. Tuang kuah sekadar untuk menyedapkan nasi sahaja bukan untuk membasahkannya.
Selepas makan nasi, tunggu antara 10 ke 30 minit untuk minum (anda dapat rasakan sendiri tempoh masa nasi dihadamkan di dalam perlu). Elakkan minum sejurus selepas makan nasi. Untuk mengelakkan tercekek ketika makan atau rasa tekak melekat, jilat garam sebelum makan. Kunyah nasi hingga lumat sebelum telan.
Semasa proses penghadaman berlaku, tubuh perlu berada dalam keadaan berehat dan tegak. Jangan baring atau tidur selepas makan nasi.
Berfikir atau mengalum ketika makan akan mengganggu proses penghadaman. Nasi yang dimakan akan mudah menhadi asid lemak. Jangan makan nasi seorang diri. Makanlah bersama teman yang dapat mengelakkan hati berfikir ketika makan.
Elakkan makan nasi sambil mendengar radio atau menonton television kerana ia akan menyebabkan fikiran mengelamun dan vibration daripada setiap yang ditonton atau didengar akan turut dirakam dan dimakan bersama nasi.
Nasi itu sendiri sebenarnya mempunyai banyak masalah, antaranya ialah:-
Hampir kesemua beras telah digilap dan dilunturkan warnanya supaya kelihatan putih dan berkilat. Banyak zat di bahagian kulit padi dibuang atau dimusnahkan.
Nasi yang telah disimpan lama akan berkulat, punca gangguan sistem limpatik (NW12) dan gangguan kelenjar pineal (NW1)
Nasi yang diimport tidak mengandungi antidot untuk penduduk tempatan, ia akan membebankan hati (NW12).
Setiap nasi dari jenis yang berlainan mempunyai kadar penyerapan air yang berlainan, tubuh tidak mampu menyesuaikan diri setiap kali mengambil nasi yang berlainan. Ia boleh menyerap logam berat yang akan menjejaskan kejenjar pitutary (NW2) yang menjaga ingatan.
Dengan
menggunakan kaedah Applied Kinesiology, anda boleh menentukan beras
terbaik untuk diri dan keluarga anda. Pengambilan tepung gandum atau
kekacang sebagai menggantikan nasi adalah tidak sesuai terutamanya dalam
kuantiti yang banyak. Tepung gandum mempunyai serat yang tinggi dan
tidak baik untuk usus, ia boleh menyebabkan apendiks atau masalah usus
seperti sembelit dan buasir. Kekacang pula amat aktif mengurai mineral
(termasuk logam berat) hingga asid folik dan mineral untuk kelenjar
pitutary (NW2)
yang menjaga ingatan juga akan diuraikan. Kentang yang digoreng dengan
minyak zaitun adalah alternatif terbaik bagi menggantikan nasi. Kentang
tidak menyerap air dan dapat mengelakkan pembentukan asid lemak.
Pengambilannya hendaklah dalam kuantiti yang sedikit dan elakkan
mencampurkannya dengan perasa makanan sebaliknya gunakanlah garam bukit
sebagai perasa yang selamat dan boleh diambil tanpa had dos.
Pemilihan makanan
Kaedah terbaik untuk memilih makanan ialah dengan memeriksa tenaganya (dengan menggunakan kaedah Applied Kinesiology) sama ada ia bertenaga untuk tubuh atau tidak.
Semasa
membeli makanan, walaupun terdapat tanda Halal pada lebel makanan
tersebut, hakikat sebenarnya kita tidak mengetahui sama ada ia betul
betul Halal dan Suci untuk dimakan. Oleh itu, kaedah Applied Kinesiology
adalah cara terbaik untuk menentukan tenaga makanan tersebut. Makanan
yang tidak halal dan tidak suci tidak memberikan tenaga kepada kita.
Keheningan
dapat membatu kedatangan instinct atau intuisi atau ilham atau gerak
rasa untuk kita dapat memilih makanan yang bernar-benar bermanfaat bagi
kita. Kadang kala kita tahu ia selamat bagi kita, tetapi kita tetap
tidak berselera terhadapnya. Kadang kala kita tahu ia mudarat bagi kita
kita tetapi amat berselera terhadapnya. Mungkin itu adalah penawar dan
antodot bagi penyakit kita.
Cara terbaik ialah dengan berdoa kerana setiap rezeki itu telah ditentukan dan doa dapat menjadikan rezeki itu diberkati.
Pemilihan restoran
Biasanya
kita tidak ada pilihan untuk menentukan restoran yang sesuai untuk
dipilih, ia juga dapat ditentukan dengan menggunakan kaedah Applied Kinesiology.
Secara kasarnya kita boleh menetukan restoran itu sesuai untuk dipilih dengan membuat pemerhatian terhadap persekitaran restoran dan tukang masaknya. Pilihlah restoran yang dirasakan bersih dan pilihlah restoran yang tukang masaknya soleh dan berakhlak. Elakkan memilih restoran yang tukang masaknya suka meninggalkan solat atau merokok. Kerana vibration tukang masak tersebut akan turut masuk dan mengalir bersama-sama dengan makanan yang dimasaknya.
Warna hijau boleh mengaktifkan bakteria yang menjadi punca makanan mudah rosak dan keracunan makanan. Salah satu petua pemilihan restoran ialah, jangan masuk ke restoran yang memasang lampu berwarna hijau pada waktu malam.
Makanan terdedah
Makanan mempunyai ciri-ciri unsur senyawa atau kandungan elektron yang amat mudah bersenyawa dengan unsur di persekitaran. Persenyawaan makanan dengan persekiratan dipanggil pengoksidaan. Dalam bahasa yang mudah difahami, makanan yang didedahkan akan mudah terokdisa. Makanan terokdisa akan membentuk bahan karsinogenatik yang boleh menjejaskan sel dengan cara mengubah DNA dan RNA tubuh (ini salah satu punca keracunan makanan dan kenser).
Setiap kali makanan disediakan, tutuplah makanan tersebut. Makanan yang tertutup dapat mengelakkannya daripada terdedah kepada udara yang bergerak yang membawa bersama bakteria yang terdapat di udara. Penutupan adalah bebas asalkan matlamatnya ia tidak terdedah. Penutup yang terbaik ialah tudung saji berbentuk piramid keranan udara di dalam piramid terjaga dan hening. Makanan yang ditutup dalam tudung saji piramid akan kekal segar lebih lama berbanding dengan ditutup menggunakan tudung saji biasa.
Makanan dalam tin.
Tin yang digunakan untuk pembungkusan makanan akan distrilkan dengan radioaktif untuk menghapuskan kuman dengan boerkesan. Tin yang telah dipancarkan dengan radioaktif (sinar gama yang menyamai 300 juta kali x-ray di tubuh manusia) sebenarnya masih menyimpan gelombang tersebut kekal untuk tempoh lebih 100 tahun.
Makanan yang ditinkan didapati mempunyai struktur yang amat rapuh dan sangat reput walaupun pada tulang. Tulang tidak sepatutnya rapuh kerana strukturnya amat keras dan padat.
Kesan mengambil makanan dalam tin ialah tulang kita akan mudah menjadi reput kesan radioaktif yang masih tinggal di dalam tin.
Vitamin di dalam makanan tersebut pula telah musnah sepenuhnya dan yang tinggal ialah protein, garam dan sedikit asid amino.
Di negara barat, tin yang beradiasi dilebelkan, tetapi di Malaysia tidak ada walau satu pun tin yang dilebelkan beradiasi sedangkan kesemuanya beradiasi.
Kelebihan Ais
Tenaga daripada makanan akan bergerak dengan lancar dan mudah resonan jika wujud tekanan. Satu-satunya cara untuk mendapatkan tekanan ialah dengan mengamalkan meminum air berais.
Cuma perlu diingat, janganlah minum air ais ketika perut masih penuh dengan makanan atau sejurus selepas makan. Minunlah ais setelah sekurang-kurnagnya 10 minit selepas makan atau jika anda merasakan perut telah menghadamkan makanan yang baru diambil.
Maklumat tentang kelebihan meminum air ais ditulis dengan lengkap dalam blog ini bertajuk Teori Tekanan.
Minum air berais ialah cara yang paling mudah, cepat, murah dan berkesan untuk mendapatkan teori tekanan.
Semoga anda bergembira dengan maklumat yang disampaikan. Maklumat ini adalah petua pemakanan untuk memudahkan proses merawat dengan kaedah Colour Vibration Therapy. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Colour Vibration Therapy untuk sebarang jenis penyakit, sila hubungi saya. Insya Allah kita ikhtiar dengan sedaya upaya;
Semoga anda bergembira dengan maklumat yang disampaikan. Maklumat ini adalah petua pemakanan untuk memudahkan proses merawat dengan kaedah Colour Vibration Therapy. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Colour Vibration Therapy untuk sebarang jenis penyakit, sila hubungi saya. Insya Allah kita ikhtiar dengan sedaya upaya;
Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Colour Vibration Therapy CVT
No 14 Lebuh Wira Jaya, Taman Rapat Setia Baru,
31350 Ipoh, Perak
Pusat Rawatan Colour Vibration Therapy CVT
No 14 Lebuh Wira Jaya, Taman Rapat Setia Baru,
31350 Ipoh, Perak
Tel / SMS: 012-4008972
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Saya tidak dapat membuka URL tersebut. Setahu saya pengasasnya menjual kamera aura. Dia bukan seangkatan dengan CVT dan tiada kaitan dengan CVT. Aura ini cuma istilah bagi menggambarkan tenaga yang berada di sekitar tubuh dalam bentuk ion-ion negatif. Kekuatan Aura bergantung kepada tahap kesihatan. CVT bukan bermatlamat merawat Aura, tetapi merawat kesihatan. Mungkin Aura ini telah dipopularkan oleh Prof Dr. Ibraim yang pada mulanya istilah Aura ini dikenali daripada siri kartun Dregon Ball dan komik-komik dari Jepun yang popular di hujung 90-an.
Memang wujud satu rawatan khas untuk merawat Aura untuk menterapikan organ dalaman (kerana kesan refleks aura dan organ), tetapi CVT bukan rawat Aura. CVT juga tidak membuat refleksologi, iaitu menterapikan organ daripada point di tapak kaki. Tetapi CVT terus mempertenagakan organ. Rawatan yang paling hampir dengan CVT ialah PHYTOBIOPHYSICS, itu pun telah melalui banyak pembaharuan hingga menjadikannya jauh amat berbeza.
Bagus lah sekarang ini telah ada trend baru iaitu istilah Aura diperkenalkan. Pemikir aliran logik (atau mereka yang tinggi tahap IQ), mereka yang terlibat dengan bidang ilmu jisim dan pengamal rawatan klasik (allopathic medicine) tentu panas telinga dibuatnya.
http://www.ittutor.net/forums/index.php?showtopic=34515&st=50
Apa pandangan doktor berkaitan saranan pengambilan keledek bagi menggantikan nasi ?
Yang berkaitan dengan pengambilan protein juga nampaknya bertentangan dengan tulisan doktor yang menyarankan pengurangan protein.
Sila rujuk JAMA (jurnal amarican medical assosiate) untuk maklumat terkini berkenaan kajian pengambilan sesuatu nutrient.
Nasi adalah makanan ruji rakyat Malaysia, apabila dinasihatkan utk mengurangkan makan nasi, sudah tentulah ramai yang tidak menyokong dan merasa pelik. Persepsi "Kalau tak makan nasi takkan kenyang" sudah sebati dalam minda sehingga sukar untuk mengubahnya.
Malah selepas artikel ini dikeluarkan, pada hari berikutnya pengusaha beras telah memberi maklumbalas yang berbeza dan mempertahankan bahawa beras keluaran syarikat tersebut bermutu tinggi.
Pada pendapat saya, Dr. Ariff atau CVT sekalipun tidak bermaksud 'mengganggu mana-mana industri pemakanan', tetapi yang disarankan adalah Kurangkan Pemakanan dan bukannya Jangan diambil langsung.
Berikut adalah petikan dari akhbar tersebut:
"Rakyat disaran mengurangkan pengambilan nasi setiap hari bagi mengurangkan risiko diserang penyakit kencing manis atau diabetes,kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd Ismail Merican.
Beliau berkata, pengambilan nasi digalakkan sehari sekali bagi mengawal berat badan di kalangan mereka yang mempunyai latar belakang keluarga menghidap diabetes.
Nasi merupakan antara diet yang tinggi karbohidrat dan pengambilan terlalu banyak akan menyebabkan kandungan gula dalam darah meningkat. "Masyarakat perlu sedar bahawa gaya hidup dan faktor gentik adalah berkait rapat dan memungkinkan risiko mendapat penyakit ini", katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.
Beliau menyatakan demikian ketika diminta mengulas perangkaan terkini Kementerian Kesihatan bahawa sebanyak 2.6 juta rakyat negara ini menghidap diabetes."
buah alabu adalah antara buah yang disarankan dalam CVT untuk tujuan pemakanan yang baik. Satu kajian berkenaan kebaikan buah labu inijuga telah dibuat oleh seorang pensyarah di USM iaitu Dr. Noor Aziah Abdul Aziz, antara kebaikan buah labu menurut beliau ialah : boleh melemahkan sel barah kerana mengandungi serat kanji rentang, sebagai pewarna semulajadi yang baik untuk dijadikan roti atau mi serta mengandungi vitamin A,anti oksigen dan mineral yangbaik untuk kesihatan.
Soalan saya : Kebiasaannya orang mengatakan labu itu "sejuk" dan kurang sesuai dimakan oleh orang lelaki. Adakah perkara ini dipersetujui oleh CVT, dan disebabkan warna oren itu, akan menyebabkan ketidaksuburan, harap dapt penjelasan, tq
Timun memberi kesan pembongkaran yang menyejukkan. Labu memberi kesan pembongkaran angin dan tembikai memberi kesan pembongkaran panas.
Jila rujuk post bertajuk "Kesan Tekanan Terhadap Kesihatan" dalam post ini untuk memahami kenapa berlaku pembongkarann setiap kali mengambil makanan yang disyorkan ini.
1. Kurma (untuk tulang, saraf, darah, otot dan usus)
2. Buah delima (untuk jantung dan paru-paru)
3. Minyak zaitun (untuk semua organ sistem penghadaman)
Semua herba sebenarnya perlu kepada dos kecuali dua jenis ini.
1. Habbatus sauda (black seed) - untuk organ-organ pada tubuh badan.
2. Zakfaran (saffron) - untuk bahagian kepala dan otak.
Sejenis makan unik ini boleh diambil tanpa dos, tetapi dengan syarat tidak boleh dicampurkan dengan sebarang makanan yang lain atau jarakkan pengambilan makanan lain selepas makan. Makanan ini ialah
1. Madu (mengandungi lengkap kesemua 7 warna untuk keseluruhan tubuh)
saya hendak bertanya mengenai cendawan, saya terbaca satu artikel mengenai cendawan tiram kelabu, adakah cendawan jenis ini juga tidak elok dimakan,mengikut artikel itu, orang Cina suka memakan cendawan tersebut,ia dikatakan sesuai untuk berdiet dan setiap 5 gram cendawan tersebut bersamaan dengan sepinggan nasi.
Candawan tiram kelabu juga tidak boleh diamalkan. Tetapi bagi pesakit kanser tahap petama, cendawan ini dapat membantu, itu pun perlu dapatkan nasihat pengamal yang arif dalam bidang herba untuk menentukan dos yang sesuai, insya Allah.
SEBAB ITU SAYA LEBIH SUKA MAKAN ULAM,contoh pegaga,timun,cekur,petai DLL,tentang pegaga ni "Pegaga biasanya tumbuh melata di keliling rumah. Namun tumbuhan yang kecil ini besar khasiatnya. Ia kaya vitamin A dan C serta zat besi sering dijadikan sayur-sayuran ‘rasmi’ untuk wanita ketika berpantang. Pegaga atau nama saintifiknya Cantella asiatica boleh membangkitkan selera makan, membantu meredakan masalah penghadaman, mengatasi masalah buasir kerana mengandungi serat. Ia juga mampu melancarkan aliran darah, terutama bagi wanita yang ada masalah haid.
Air perahan daun pegaga juga dikatakan boleh menyejukkan badan dan elok diamalkan jika demam, mengalami masalah berak berdarah atau lelah. Malah, ada yang menjadikannya sebagai minuman untuk menguruskan badan.
Pegaga juga dipercayai boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka, ulser dan masalah kulit lain. Ini sebabnya ia dijadikan makanan wajib bagi wanita berpantang supaya luka bersalin lebih cepat sembuh.
Pegaga juga dijadikan ubat untuk merawat masalah keputihan yang menyebabkan faraj terasa gatal. Masalah keputihan biasanya dialami wanita yang mempunyai anak. Caranya, minum air rebusan pegaga yang dicampurkan secubit sedikit garam. Amalkan minum air rebusan ini dua kali sehari.
Orang tua-tua percaya, akar pegaga juga banyak khasiatnya. Amalan minum air rebusan akar pegaga ini dipercayai boleh membantu mengawal paras gula dalam darah di kalangan pesakit kencing manis...
Bukankah makanan yang berbau adalah makruh??
ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR
Little did you know... after reading THIS, you'll NEVER look at
petai in the same way again!
Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and
glucose. Combined with fibre, petai gives an instant,
sustained and substantial boost of energy. Research has
proved that just two servings of petai provide enough energy
for a strenuous 90-minute workout. No wonder petai is the
number one fruit with the world's leading athletes. But
energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can
also help overcome or prevent a substantial number of
illnesses and conditions, making it a must to add to our daily
diet.
Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND among
people suffering from depression, many felt much better
after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a
type of protein that the body converts into serotonin, known
to make you relax, improve your mood and generally make
you feel happier.
PMS (premenstrual syndrome):
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains
regulates blood glucose levels, which can affect your mood.
Anaemia:
High in iron, petai can stimulate the production of
haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.
Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet
low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So
much so, the US Food and Drug Administration have just
allowed the petai industry to make official claims for the
fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.
Brain Power:
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were
helped through their exams this year by eating petai at
breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain
power. Research has shown that the potassium-packed fruit
can assist learning by making pupils more alert.
Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore
normal bowel action, helping to overcome the problem
without resorting to laxatives.
Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a
petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the
stomach and, with the help of the honey, builds up depleted
blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates
your system.
Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer
from heartburn, try eating petai for soothing relief.
Morning Sickness:
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar
levels up and avoid morning sickness.
Mosquito bites:
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the
affected area with the inside of the petai skin. Many people
find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.
Nerves:
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.
Overweight:
Studies at the Institute of Psychology in Austria found
pressure at work leads to gorging on comfort food like
chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients,
researchers found the most obese were more likely to be in
high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid
panic-induced food cravings, we need to control our blood
sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every
two hours to keep levels steady.
Ulcers:
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders
because of its soft texture and smoothness. It is the only
raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler
cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation
by coating the lining of the stomach.
Temperature control:
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can
lower both the physical and emotional temperature of
expectant mothers. In hoiland, for example, pregnant
women eat petai to ensure their baby is born with a cool
temperature.
Seasonal Affective Disorder (SAD):
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural
mood enhancer, tryptophan.
Smoking:
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6,
B12 they contain, as well as the potassium and magnesium
found in them, help the body recover from the effects of
nicotine withdrawal.
Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the
heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your
body's water balance. When we are stressed, our metabolic
rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can
be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.
Strokes:
According to research in "The New England Journal of
Medicine, "eating petai as part of a regular diet can cut the
risk of death by strokes by as much as 40%".
Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to
kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart.
Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical
tape!
So, as you can see, petai really is a natural remedy for many
ills. When you compare it to an apple, it has four times the
protein, twice the carbohydrates, three times the
phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the
other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is
one of the best value foods around. So maybe its time to
change that well-known phrase so that we say, "A Petai a
day keeps the doctor way"
Protein adalah makanan yang paling mudah teroksida. Pengoksidaan makanan akan membentuk sejenis karsinogen iaitu bahan yang akan mengubah maklumat DNA yang akan menyebabkan kanser.
Protein amat mudah teroksida. Pengoksidaan makanan berprotein adalah bermaksud "basi" atau rosak. Protein yang teroksida akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan apabila telah lama dimasak atau disediakan. Contohnya susu soya akan berbau atau rosak. Mee Hon yang diletakkah tauhu akan mudah basi berbanding jika tidak diletakkan tauhu. Lauk pauk yang diletakkan tempe akan mudah rosak dan berkulat. Tauhu goreng akan mengeluarkan bau yang busuk setelah beberapa jam disediakan.
Di pasar malam, biasanya peniaga Cina (Melayu juga ada) akan membuat sejenis makanan berupa tauhu goreng, baunya tersebar mengukut konsep "Pacahan Hidrogen Berantai". Maksudnya, apabila digoreng, baunya akan sampai serta-merta pada jarak 100 meter dalam beberapa saat. Ia biasa digelar bau "Najis Terbang".
Tumbuhan yang berprotein tinggi juga sama. Kobes mudah rosak walaupun disimpan di dalam peti sejuk. Taugeh juga mudah rosak malah berbau hancing. Durian adalah salah satu makanan yang berkolestrol tinggi dan berprotein, baunya amat tajam. Begitu juga petai yang akan berbau setelah lama dikupas.
Semua protein akan disingkirkan melalui urin (air kencing) oleh buah pinggang. Urin yang mengandungi banyak protein akan terdapat tanda-tanda seperti berbau seperti makanan sumber protein tersebut, contohnya kencing berbau petai. Berbuih dan pekat, biasanya jika makan soya atau kacang dal.
Protein boleh menggemukkan sel, tetapi tidak membantu mempertenagakan sel. Kekemukan sel akan menyebabkan sesuatu hormon atau enzim dapat dirembeskan dengan cukup. Tetapi, akan menjejaskan buah pinggang dan prostat.
Daripada huraian ini mungkin anda akan faham atau dapat mengaitkan kenapa makanan yang berbau itu dikatakan hukumnya makruh.
1. Kaya dgn vitamin A,B1,B2,C,D,E,K dan zat besi, merupakan pilihan utama utk tumbesaran.
2. Paras asid rendah memudahkan penghadaman berbanding lemak lain.
3. Vitamin E nya merendahkan kolesterol, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari.
3. Vitamin K nya menghalang darah drp melekit dn membeku.
4.Mengikut kajian org Barat, amalan mengambil minyak zaitun lebih drp sekali sehari blh mengurangkan 25 peratus risiko menghidapi kanser payu dara.
5. Buah zaitun baik utk kesihatan perut kerana dpt membaik pulih organ berkenaan dan mengeluarkan cacing.
6. Amat sesuai utk proses pencernaan dan dapat mengurangkan lemak badan di bhg perut.
7. Menghilangkan kesan lecur akibat terkena api dengan menyapu minyak bersama garam pd bhg kulit tersebut.
8. Hilangkan parut bekas jerawat di muka dgn meratakan campuran 3 sudu teh minyak zaitun dgn 1 sudu teh minyak habbatus sauda pd muka, biarkan selama 3 jam dan cuci.
Cara mengambilnya selain memasak menggunakan minyak zaitun sepenuhnya :
-Campurkan dua sudu makan minyak zaitun ke dlm masakan berminyak, bersantan, berlemak.
perawatan kesihatan, bukan ubat,yang terdiri dari vitamin, mineral,
pelbagai asam amino atau protein, dan herbal. Bentuknya berupa
extrak, konsentrat, metabolit atau kombinasinya. Dikemas dalam
kapsul, pil, jus, dlsb. Kerana dapat diperoleh secara bebas,
tapi pemasarannya pada akhirnya meluncur ke jalur pengubatan alternatif. Dan terjadilah maklumat yang berlebihan
tentang suplemen ini, yang antara lain diberitakan sebagai ubat-
ubatan, serta ditemukannya pelbagai suplemen yang kandunganya ternyata macam-macam hormon, ephidrin, cocain, atau bahan merbahaya
lainnya, yang telah merugikan ramai orang,serta membawa banyak penggiat MLM jadi jutawan ,,entah....
Sebenarnya ketika kita sedang sakit atau bermasalah, tanpa kita sedari, kita sering makan makanan yang sama dan punca kepada masalah itu. Sekiranya kita dapat mengenalpasi makanan tersebut, maka dapatlah kita berhenti mengambilnya lagi dan seterusnya masalah dan penyakit dapat dipulihkan, insya Allah.
Bahan perasa yang mengandungi garam bersodium (seperti garam dapur) yang berlebihan atau perasa monosodium glitumat (MSG) adalah berasid dan menjejaskan kesihatan jika diambil berlebihan. Mencampurkan kentang dengan perasa berlebihan adalah tidak elok untuk kesihatan
2. bagaimana pula dgn buah2an yang berwarna kuning adakah mempelam kuning tetapi manis termasuk dalam kategori buah berasid serta buah mempelam mas hitam yang kulitnya berwarna hijau? adakah buah2 ini membawa urik asid? tq doc.
2. Makanan yang elok atau tidak elok dimakan adalah berdasarkan pengaruh atau kandungan nutrient, ion, keasidan dan vibration di dalamnya. Makanan seperti budu, tempoyak, belacan, ikan masin, ikan / udang / sotong / kerang kering, ikan rebus, tempe, cincalok, pekasam, tau chu, sayur masin, acar, keju, jeruk dan telur masin adalah berasid malah teroksida teroksida. Kurma adalah satu-satunya makanan yang boleh dikeringkan tanpa teroksida.
3. Buah yang berwarna kuning secara semulajadi mempunyai vibration yang sama dengan sistem penghadaman. Warna kuning dalam buah menunjukkan kehadiran karbohidrat, gula, protein vitamin C teroksida dan serat yang bersifat asid. Kehadiran makanan kuning yang berlebihan akan menyebabkan sistem penghadaman terjejas. Protein juga adalah berawarna kuning (walupun kita lihat soya dan kobis itu putih, setelah teroksida ia akan berwarna kuning). Mempelam mas hitam, cuba uji kadar keasidannya, jika baru dipetik kadarnya rendah, setelah lama, keasidannya bertambah. Pisang walaupun keseluruhan spesisnya kuning, tetapi pisang embun tetap putih dan beralkali. Lemon pula beralkali dan airnya jernih.
Boleh tak dr. berikan set2 makanan yang elok dimakan setiap hari. Maksudnya set makanan ini telah lengkap dari segi khasiat. Terima kasih.
1. Senarikan semua menu. Misalnya ayam masak merah, ayam masak kicap, ayam masak halia. Daging kari, daging masak merah. Ikan masak lemak, ikan goreng, ikan kari. Sayur sawi tumis, kangkung goreng belacan, khailan ikan masin. Daripada bahan ini, kurangkan bahan yang menjejaskan kesihatna seperti kicap, ajinomoto (MSG), halia, belacan dan ikan masin.
2. Kombinasikan antara lauk dan sayur untuk seminggu. Contohnya
Isnin: Daging masak merah dengan sawi tumis.
Selasa: Ayam masak halia dengan kangkung goreng belacan.
Pada minggu kedua, tukar kombinasi ini menjadi;
Isnin: Daging masak merah dengan kangkung goreng belacan.
Selasa: Ayam masah halia dengan sawi tumis.
3. Tukar kombinasi minggu pertama untuk minggu yang kedua. Maksudnya kombinasi yang pernah dibuat jangan diulang lagi.
Contoh menu di atas adalah yang mudah disebut untuk saya buat perbandingan. Sebenarnya menu kesihatan yang sebenar adalah sungguh berbeza dan agak mencabar serta menarik untuk diikuti. Misalnya saya menggoreng semua makanan dengan minyak zaitun. Minyak ini harganya 10 kali lebih mahal daripada minyak masak biasa.
Saya boleh makan kangkung tanpa letak belacan sama sekali. Begitu juga khailan saya goreng tanpa ikan masin.
Saya juga mereka beberapa menu yang pelik seperti ikan merah yang digoreng dengan minyak zaitun dan disalai dengan madu dan cili. Serta beberapa resepi rahsia kesihatan yang lain.
Insya Allah saya akan menceritakan menu ini pada post yang akan datang.
Lea.
Boleh berikan senarai makanan yg elok atau patut diamalkan oleh pesakit darah tinggi.
Terima Kasih.
sekarang saya di serang pedih ulu hati,
degupan jantung yang agak laju, seperti gugup. pernafasan yang x tidak puas.
sendawa seperti ingin muntah,. apabila makan seperti makanan itu tidak hadam.
rasa kurang enak di bahagian atas perut, perut bahagian atas sedikit keras.
untuk pengetahuan doktor, sy mempunyai berat 75 kg dan tinggi 157cm.